lauantai 27. heinäkuuta 2013

Heinäkuun herkkuja

Kesä(kin) on herkuttelun aikaa. Mökillä tein suklaamuffinsseja. Amerikan muffinivuoat ovat muuten ehdottomia, jos ei ole muffinssipeltiä käytössä. Tämä helppo ohje on Karamellikengistä napattu. Päälle heitin suklaapalat heti, kun uunista tulivat, annoin suklaan sulaa ja levitin sen ympäriinsä. Säästin tiskiä, kun mökillä ei astianpesukonetta ole... ;)


Mökillä syötiin myös pitsaa. Pohjasta tein niin löysän, että sen pystyi levittämään suoraan leivinpaperin päälle, taaskin siivouksen helppous mielessä.


Mansikkakausi livahti ohi melkein huomaamatta. Mansikkakakku ei silti jäänyt leipomatta. Siitä osaan pitää huolen.

Eilen tein herkullista mansikka-halloumsalaattia, jossa oli jäävuorisalaattia, kurkkua, mansikkaa, cashewpähkinöitä ja halloumia



Tänään ihmettelin, miten isoja lapsia meillä jo onkaan. Eilen poimimme lasten kanssa piirakkamustikat ja tänään esikoinen leipoi niistä piirakan pienempien "avustaessa" häntä. Pieninkin istui keskellä keittiön pöytää ja odotti taikinakippojen rapsimista. Mies taisi auttaa margariinin punnitsemisessa ja minä paistoin piirakan. Muuten emme touhuun puuttuneet. Hyvin on oppi mennyt perille. Piirakka oli oikein herkullista.


Tänään minulla alkoi parin viikon loma. Jospa ehtisin ompelemaankin. Kankaita on kesäreissuilla nimittäin kertynyt...


maanantai 8. heinäkuuta 2013

Myrkkysieniä, kukkasia ja raparperipiirakkaa

Ostin keväällä Kärkkäiseltä (mm.) trikookankaita. Uusilla koneilla olen hurruutellut niistä vaatteita. On se vain ilo niillä ommella. Luulin aikaisemmin tekeväni melko siistiä ompelujälkeä, mutta kuinka väärässä olinkaan! Anteeksi vain te peitetikkikoneettoman kollegat, mutta kyllä sillä pelillä pääsee työn jäljessä ihan eri sfääreihin.

Isommat tytöt saivat kärpässienikankaasta itselleen topit. Pienempi toppi on Ottobren ilmaiskaavalla tehty. Isomman neidin topin piirsin suoraan jostain valmiista topista.


 Pienimmäinen neiti sai lyhythihaisen bodyn.


... ja pitkähihaisen. Kangas ei enää riittänyt pelkkiin kärpässieniin, joten oman yökkärikankaan ylijäämät päätyivät hihoiksi. Neppilistan laitoin raglansaumaan, kuten kuvasta näkyy.

Poikaselle tein pari t-paitaa mustasta kärpässienikankaasta. Tosin etummaisesta paidasta käytiin taistelua kaksosten välillä. Se olisi kelvannut molemmille tuleville eskarilaisille.



Ja tässä pitkähihainen body, jonka tein jo aikaa sitten. Tämä neppilista on ensimmäiseni. Olen joskus kokeillut sitä joutopaloille, mutta en onnistunut kokeiluissani. Sen jälkeen kynnys uudelleenkokeiluun on ollut suuri. Nyt ylitin itseni ja ihan kelpo neppilista tuli, vaikka itse kehunkin.



Jämäpaloista tuli vielä hihaton body. Olisi ehkä pitänyt kaventaa olkaimia ulkonäkösyistä, mutta ajattelin kankaan vähän suojaavan herkkiä olkapäitä auringolta.


Ja lopuksi raparperipiirakka, jolla herkuttelimme tänä iltana jäätelön kera. Teimme sen yhdessä esikon kanssa Houttenin ohjeella, jonka kopioin sieltä suoraan tännekin.  Tätä tulee tehtyä varmasti uudelleenkin, ainakin silloin kun  raparperi-kookospiirakka alkaa kyllästyttää. Harmiksemme (vai onneksemme?) lapset eivät näistä raparperiherkuista välitä. Jäätelö silti maistuu heillekin.


 

Raparperi-murupiirakka

1 piirakka, vuoan halkaisija n. 24 cm

Pohja:
175g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
½ tl leivinjauhetta

Täyte:
Raparperia niin että vuoka täyttyy (minä kuorin raparperit)
1 dl sokeria
1½ rkl perunajauhoja

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 200 C. Pese ja leikkaa raparperit pieniksi paloiksi. Voitele piirakkavuoka.
2. Tee sitten pohja. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhossa, lisää sula voi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele reilu puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Säästä loput taikinasta.
3. Ripottele perunajauhot pohjan päälle. Sekoita raparperinpalaset ja sokeri kulhossa, levitä pohjan päälle. Ripottele loput pohjan taikinasta raparperin päälle.
4. Paista keskellä uunia n. 25-35 minuuttia. Jos piirakka tummuu voit peittää sen folionpalasella. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile vaniljakastikkeen/jäätelön kanssa.