sunnuntai 11. elokuuta 2013

Herkkuja

Herkkuja taasen, olkaa hyvät! :)

Näihin mustikkapulliin sain idean, kun kävimme esikoisen kanssa pienellä lomalla Helsingissä. Neiti valitsi kahvilassa itselleen mustikkapullan, jonka halkaisija oli valehtelematta ainakin 15cm. Hyvääkin se oli, joten heti kotona täytyi tietenkin testata ideaa.

Tein tavallisen pullataikinan, josta leivoin kierteisiä pullia. Kohottamisen jälkeen painoin keskelle juomalasilla kolon, johon laitoin vaniljaisen rahkatäytteen. Pullan reunoille ripottelin voitelun jälkeen  makeaa murutaikinaa, jonka tein aivan summamutikassa: vähän voita, sokeria ja vehnäjauhoja ja taisin laittaa ripauksen leivinjauhettakin. Sitten vain uuniin.  Paistamisen jälkeen laitoin pinnalle mustikoita (ja vähän vadelmia väriläiskiksi) ja päälle vielä hyytelösokerikiille. Tuli niin herkkua, että teen varmasti toistekin!





Mustikkakukkoa söimme lounaaksi (!)  joku päivä loman aikana...




Suklaamarengit olivat minulle uusi tuttavuus. Nam ja slurps! Niin herkkua! Pelottavan nopeasti myös hävisivät... Rapea kuori, mutta sisus oli sopivan sitkeä, vähän toffeemainen. Testasin ohjetta jo kakun muotoonkin. Kuvaa ei tullut otettua, mutta hyvää oli sekin kerma-tuorejuustotäytteellä ja vadelmilla höystettynä.


Käytän nykytekniikkaa hyväkseni nykyään näissä leivonta- ja ruokaohjeissa. Marenkien ohjeen taisin kuvata kännykällä vanhasta (?) Kodin kuvalehdestä kesälomareissulla. Nämä yksilöt paistoin ohjeesta poikkeavalla tavalla, koska oli jo melkein yö ja kiire nukkumaan. Paisoin valtaosan marengeista kiertoilmalla 125 asteessa tunnin verran. Viimeisen pellin paistoin 150 asteessa 10 minuuttia, sitten uuni kokonaan pois päältä ja toiset 10 minuuttia, ja sitten uunin luukku auki ja annoin jäähtyä siellä aamuun asti. Lopputulos oli kutakuinkin sama.


Nämä herkkuhampparit tein tänä iltana viimeisen kesälomapäivän kunniaksi (aina on syytä juhlaan!). Näihin laitettiin pannulla paistettu ananasrengas meille uutena tuttavuutena. Ja kylläpäs se passasikin sinne hyvin.


Herkkuja on siis kesällä riittänyt. Kai tähän joku tolkku on nyt arjen myötä tultava. Uusi puntari on ostettu vanhan rikkoutuneen tilalle...


10 kommenttia:

  1. ai että mitä herkkuja, nam nam!!:P
    Noita pullia täytyy kyllä testata, on niiin herkun näköisiä ja varmasti makuisiakin!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa testata! :) Olivat vähän sotkuisia syödä lasten kanssa, mutta maku oli mielestäni kohdallaan. Minulla loppui hyytelösokeri heti alkuunsa, joten jos sitä olisi ollut enemmän, olisi se ollut varmasti siistimää syödäkin.

      Poista
  2. Pullathan ovat kuin suoraan konditorian tiskiltä! Herkullista. Täällä opetellaan nyt uutta ruokavaliota kun pitäisi kokeilla iho-ongelmiin mahdollisimman luomua ja käsittelemätöntä ruokavaliota, siis heittää hyvästit sokerinsyönnille ja muulle epäterveelliselle... Taitaa tehdä tiukkaa ainakin allekirjoittaneelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä ja itsekuria uuteen ruokavalioon! Nyt on onneksi hyvä aika aloitella, kun sato on parhammillaan. Sokeri on itselleni heikkous, joten sen poisjättäminen tekisi kyllä tiukkaa...

      Poista
  3. Kiitos tuosta marenkiohjeesta, ne oli kyllä tosi hyviä!! Ja ai että ku herkullisen näkösiä pullia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Kiva, kun kävitte! :)

      Poista
  4. Se vanha puntari ei oo kyllä sun painosta menny rikki. Mihin mahaan noita herkkuja syöt, vai toisilleko vaan teet?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No emmää niin väittänykkää. Mutta rikki se oli silti. Ja muutamia kesäkiloja oli tullut uuden puntarin mukaan. Ihan itsekin tulee kyllä herkkuja syötyä, mutta jotain rajaa täytyy ny laittaa. Esim. että syö vaikka vain yhden palan piirakkaa eikä viittä, niin kuin normaalisti...

      Poista
  5. Ihanan näköisiä herkkuja :)

    VastaaPoista