keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Konepohdintaa

 Täällä on nyt pohdinnassa uuden saumurin ostaminen. Edellinen saumurikaan ei ole ollut kuin syyskuusta 2009, mutta olisinpa silloin muistanut, että köyhän ei kannata ostaa halpaa. Paksujen kankaiden kanssa on ollut onglemia melkein alusta asti. Ääni on hirvittävä. Kone tärisee ja meinaa lähteä ommellessa lentoon. Ja ja ja... Eli eikö olekin perusteluta ostaa uusi saumuri? Google on ollut etsinnässä taas korvaamaton apuri. Berninasta löysin kehuja selkeästi eniten. Siihen olen siis kallistumassa. Mutta mikä malli?
Kerrohan oma saumurikokemuksesi, hyvä tai huono, ihan mistä tahansa merkistä!
Ajattelin tilata saumurin Karnaluksista. Hinnat ovat huomattavasti Suomen hintoja alhaisemmat. Ja ainuttakaan negatiivista kommenttia en heiltä tilaamisesta löytänyt. Palvelu näyttää pelaavan (myös suomenkielellä). Kerran paikan päällä käyneenä en kehumista ihmettele. Vai onko sinulla jotain muuta tietoa?

Minunhan piti ostaa seuraavaksi peitetikkikone, mutta saumurille on nyt akuutimpi tarve. Mutta kovasti houkuttelisi kyllä sekin. Niitäkin on siis tullut tutkailtua. Halvempi vaihtoehto olisi Janomen kone (Karnaluksin hinta 398e) ja kalliimpi olisi Berninan 009 (Karnaluksin hinta 563e). Karnaluksista suosittelivat Janomea ja sanoivat, että halvemman hinnan lisäksi se on helpompi hallita, siinä on 3-lankainen suoraommel ja  runsas lisävarustelu. Mutta nettikokemuksia lukiessa huomaa kyllä, että Berninallakin on oma vankka  kannattajakuntansa. Haluaisin mahdollisimman luotettavan, helppokäyttöisen ja kestävän koneen, tietenkin. Vähän silti arvelluttaa koko "peittari". Vaatiikohan sen käyttö enemmän kärsivällisyyttä kuin mitä minulta löytyy? Joustavammat saumat, viimeistellympi ilme ja homman nopeutuminen kiinnostaisivat silti kovasti. Kerro toki tästäkin, jos kokemusta löytyy.

Mietiskelen vielä, että jos ostaa "päräytän" molemmat koneet, niin luonko sillä itselleni liikaa paineita siitä, että kaikki mahdollinen olisi jatkossa ommeltava itse. Vai voisiko se edelleen olla vain mukava harrastus ja jos ompelu ei jostain syystä innosta, voisin kävellä kauppaan ja ostaa lapsille tarvittavat vaatteet sieltä. Olen ehtinyt huomata, että minulla ompeluinnostuskaudet tulevat ja menevät...


Mieheni on ollut ihmeellisen kiinnostunut tästä hankinnasta. Hän on ollut yhteydessä Karnaluksiin ja etsinyt tietoa koneista. Ehkä hällä on oma lehmä ojassa ja haaveissa joku oma isompi hankinta...


13 kommenttia:

 1. ilman muuta saumurikaupoille vain. :) minulla on kilometritolkulla ajeltu vanhavanha husqvarna, se on ollut täysin huoltovapaa, ei kenkkuile langoituksissa ja omplee melkoisen paksujakin materiaaleja.

  berninasta olen kuullut kehuja ompelevalta lähipiiriltä. :)

  peittari kuulostaa minusta aika vaikealta kapistukselta, kaikkine säätöineen ja huonoine päivineen. mahtavaa jälkeä sillä kyllä sitten saa kun se pelittää!
  olen ajatellut itse juuri noin että jos minulla olisi "kaikki" mahdolliset pelit ja vehkeet niin asettaisiko se ompelupaineita..:) ehkä ei. :)

  karnaluks kuulostaa lähes ompeluparatiisilta. :)
  pitäisi päästä käymään...menestystä kaupoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Täällä on vielä jahkausvaihe päällä. Berniinan saumurin aion ostaa, mutta peittari on vielä mietinnässä. Ehkä en kuitenkaan suostuisi ottamaan asiasta paineita, vaikka pelit ja vehkeet löytyisivätkin. Onhan sitä ihmisillä kalliimpia (ja turhempiakin) harrastuksia...

   Poista
 2. Minulla Bernina 700 saumuri (Suomesta ostettu) ja Janome peitetikkikone Karnaluksilta. Karnaluksin palvelu on mikä mainioin, palvelevat suomeksi ja kotiovelle kone tule 10 eurolla. Saumuri on ihan hyvä peruskone, jos on ne oikeat neulat (Organ Superstrech HAx 1Sp) niin hyppytikkia ei ole ja olen saanut kyllä kaikki ommeltua mitä tarvin. Peitetikkikonesta en ole valmis luopumaan enää millään, se on niin iso ajanvoitto. Onhan sillä tapeltu, mutta oikeat neulat Schmetz ELx705 koko 90 ja samanlaiset langat jokaisessa tapissa (minulla ihan EK saumurilangat) niin hyppytikkia ei ole ja eihän minä sitä enää jurikaan säätä. Onhan minulla kalliit koneet, mutta mukava niillä on harrastaa. Ostelen silti paljon vaatteita kirppareilta ja joskus jopa H&M ja Lindexilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kokemuksen jakamisesta! Karnaluksin hintoja kun katselee, niin enpä kyllä edes harkitse kannattavani paikallista yrityistä... Sorry vaan paikallinen bernina-yrittäjä, mutta kyllä hintaero on huima ja halvempi vie voiton! Kiva, kun laitoit nuo neulavinkitkin! :)

   Poista
 3. Heh, täällä toinen halpaan haksahtaut köyhä ;) Kolmensadan Eva toimii kyllä mutta meteli on melkoinen... Ajattelin kuitenkin ajaa tuon loppuun asti (taitaa olla samaa ikäluokkaa kuin sinunkin koneesi), kun tule se peittarikin hankittua. En voi mitenkään moittia Janomen peitetikkiä, ihan paksuimmissa mytyissä tuli äsken pari hyppytikkiä kun en jaksanut konetta alkaa säätämään pihahousuja ommellessa. Nopeuttaa kummasti ja tekee huolittelusta mukavaa, kaksoisneuloja tahtoi ainakin minulla taittua aika säännöllisesti vaikka kuinka hiljaa ajelin. Lisäksi vapautuu ompelukone käyttöön, välillä kun tarvitaan juuri ne muutamat tavalliset suorat ompeleet kesken kaksoisneulahommien. Ja joskus vielä hankin kunnon saumurin, heti kun ompelukone on vaihdettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Olen niin kahden vaiheilla tuon peitetikkikoneen kanssa. Mietiskelen asiaa edelleen. Jahkaan tällaisia päätöksiä aina loputtomuuksiin...

   Olen vakuutellut itselleni, että onneksi minulla on hyvä ompelukone. Mutta ihan vain hiljaa mielessäni silti harmittelen, että paininjalan puristusta siitä ei voi säätää. Se helpottaisi applikoinneissa. Ja kaksoisneuloja kuluu täälläkin. Olen viimeaikoina ostanut aina kaksi kerrallaan... ;)

   Poista
 4. Minä oon kuullu, että peitetikkikoneista Janomeissa ois hyppytikkiongelmaa, mutta olipahan hyviäkin kokemuksia kewalla siitä merkistä. Ja Berninan minäkin vissiin ostaisin seuraavaksi saumuriksi. Oon ommellu ompelupiirissä jollaki mallilla (en muista, mikä)ja hyvä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pelkästään nettikokemuksia lukisin, niin kallistuisin Berniinan peitetikkikoneeseen, mutta miksi ihmeessä ne suositteli Karnaluksista Janomea, vaikka se on halvempi...!?!

   Saumurista merkki on valittu, mutta mallia vieläkin mietiskelen. Onneksi tiedän, että en ole ainut, joka ei osaa päättää... ;)

   Poista
 5. Mulla on saumurina tuo Bernina 800DL. Sain sen sillon n.kymmenen vuotta sitten kihlalahjaksi:) Hyvä valinta se oli! Ompelutalossa Oulussa silloin myyjä suositteli. En ole kertaakaan käyttänyt huollossa (kop kop, koputtaa puuta). Välillä vain putsannut ja öljynnyt liikkuvia osia. Säädöt mulla on kokoajan samat, ompelin sitten joustavaa tai kudottua. Ainoastaan silloin, jos tarvin rullapäärmäystä, vaihdan säätöjä. Suosittelen!

  Ompelukone onkin sitten käytettynä ompelijalta ostettu vanha Brother ja uudesta haaveilen kovasti! Mutta kun tuntuu olevan aina kaikkia muita edelle meneviä menoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla omakohtainen Berninan saumurikokemus! Tainneet myydä samaa mallia siis vuosikaudet. Kai sekin kertoo, että muutoksiin ei ole tarvetta. Paikallinen ompeluliikkeen myyjä sanoi, että käytännössä nuo Berninan mallit on kaikki samaa konetta. Erot on kuulemma vain pieniä hienosäätöjuttuja. Ja hän suositteli mulle 700:sta. Kai hän arvio heti pärstäkertoimesta, että tuolla ei taida olla muuhun varaa... ;)Mutta netistä luin, että jollekin ole kerrottu, että 800:ssa on parempi moottori kuin 700:ssa. Ottaapa noista siis selvää. Kunhan lämpimikseen myyjät juttelevat mitä kellekin... :)

   Poista
 6. Ps. Jos haluat lukea peitetikkikoneesta kokemuksia, serkulta löytyy osoitteesta tosimummo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen lukenut sieltäkin jokaisen sanan peitetikkikoneeseen liittyen. Selkeästi Berninan kannattaja on hän. :)

   Poista
  2. Taitaa löytyä niitä kannattajia molempiin suuntiin. Itellä ei oo kokemuksia, mutta siinäpä pitää itse yrittää päätös tehdä :)

   Poista