perjantai 21. syyskuuta 2012

Cake pops -ohje

Tässä lupailemani ohje suklaisten Cake popsien eli kakkutikkareiden tekemiseen. Tällä ohjeella olen itse tehnyt ja mielestäni ihan onnistunutkin. Makeitahan nämä ovat, mutta sen verran pieniä, että se ei haittaa. :) Tällä ohjeella tulee koosta riippuen 30-40 popsia.





Cake popsien tekoon tarvitset:
vehnäjauhoja, sokeria, vaniljasokeria, soodaa, voita, kaakaota, vettä, maustamatonta jogurttia (piimä, kermaviili tms. hapan juttu kelpaa myös), kananmunaa

tuorejuustoa (maustamatonta tai itselle mieluisalla maulla maustettua. esim. appelsiini)

(valko)suklaata 250-300g

koristeluun esim. strösseleitä ja nonparelleja

Tikkaritikkuja ("oikeita" tikkuja myydään leivontatarvikekaupoissa, mutta grillivarrastikut ajavat saman asian haluttuun mittaan pätkittynä)

Alusta, johon kuorrutetut cake popsit saa pystyyn. Itse käytin pihalta löytynyttä styroxin palaa, jonka epämääräisyydet piilotin folion alle. Kananmunakennosta, kenkälaatikon kannesta, kukkasienestä tms. voi myös onnistua rakentelemaan sopivan alustan tähän tarkoitukseen. Sukkapuikko on muuten yliveto apuväline reikien tekoon... ;)

Ensin leivotaan pieni piirakka seuraavalla ohjeella:

100g      voita
2 rkl       kaakaota
1,25 dl   vettä
                       nämä kiehautetaan kattilassa
2,5 dl     vehnäjauhoja
2,5 dl     sokeria
2 tl         vaniljasokeria
1 tl         soodaa
                        sekoitetaan keskenään ja tähän lisätään edellä kiehautettu seos
1dl         maustamatonta jogurttia
1            kananmuna
                        lisätään lopuksi taikinaan ja sekoitetaan tasaiseksi

Taikina kaadetaan voideltuun piirakkavuokaan ja paistetaan 200 asteessa 20-25 minuuttia.


 



Paistamisen jälkeen piirakan annetaan jäähtyä kokonaan. Jäähtynyt piirakka murustellaan taikinakulhoon ja sinne lisätään n. 150g tuorejuustoa. Itse käytin nyt maustamatonta tuorejuustoa, mutta halutessaan voi käyttää myös maustettuja tuorejuustoja. Tuorejuusto ja piirakan murut sekoitetaan tasaiseksi. Tästä seoksesta pyöritellään käsissä pallukoita leivinpaperin päälle. Palluroiden pitäisi nopean pyörittelyn jälkeen pysyä hyvin koossa. Mikäli ne vielä murenevat pahasti, voi kokeilla lisätä tuorejuustoa.

Pyörittelyn jälkeen sulatetaan pari palaa suklaata, kastetaan tikkaritikkua suklaassa ja painetaan se kakkupalloon. Kun tikut ovat paikoillaan, laitetaan tikkarit jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.


Näiden Cake popsien kuorrutus on siis valkosuklaata. Paloittelin ensin valkosuklaan pakastusrasiaan ja sulatin sen mikrossa 20 sekunnin välein sekoittaen. Kun kaikki valkosuklaa on sulanut, käytän suklaata vielä kerran  mikrossa. Näin valkosuklaasta tulee mukavan notkeaa ja kuorruttaminen on helpompaa.  Mutta kannattaa olla varovainen, ettei polta suklaata. Siitäkin on kokemusta... Vesihaude on siinä mielessä turvallisempi vaihtoehto, mutta minulla ei riitä siihen kärsivällisyys.

Ja sitten vain dippailemaan. Kun tikkari on dipattu suklaaseen, on tärkeää kopsutella tikkua ihan kunnolla kipon reunaan. Näin popsin pintaan tulee mukavan ohut suklaakerros ja ylimääräinen suklaa valuu uudestaan käytetäväksi eikä tikkua pitkin sormille. (Suklaan "hännän" sipaisen usein varovasti lusikalla tasaiseksi.)

Strösselikoristeet kannattaa laittaa pintaan saman tien. Jos haluaa koristella ne esim. suklaalla pursottamalla, kannattaa valkosuklaan antaa ensin jähmettyä.

Cake popsit säilytetään jääkaapissa ja ne säilyvät siellä muutaman päivän. Minun pakastamiskokeilu on kesken, mutta luulisin, ettei ongelmia pakastamisessa ole.



Tässä muutamia yksinkertaisia koristeluideoita:


Toivottavasti tästä, ehkä liiankin yksityiskohtaisesta ohjeesta, on apua jollekin cake pops -ensikertalaiselle. Niitä on ihan helppo tehdä, mutta onhan se melko monivaiheista ja siinä mielessä aikaa vievää leipomista.

Jossain vaiheessa olisi tarkoitus kokeilla kuorruttamisessa Candy Meltsejä. Käsittääkseni kuorruttaminen voisi olla niillä vielä helpompaa, mutta näin suklaan ystävänä maku mietityttää. Ja keksisiköhän sitä tuorejuuston tilalle jotain muuta kostuttajaa? Sisältä vaaleat Cake popsit pitäisi myös testata...  Tässähän ihan innostuu! :)


Nam, maistuis varmaan sullekin?

tiistai 18. syyskuuta 2012

Cake Pops




Pitihän se näitäkin testata. Ja ettei homma kävisi liian tylsäksi, sain päähäni tehdä näitä heti maalaismarkkinoille myyntiin. 107 popsia lähti sinne ja kotona tuhottiin niitä jonkun verran eli n. 130 kakkutikkaria tekaisin. Suuren erän vuoksi koristeluun ei tullut tämän enempää panostettua, mutta näissähän on vain mielikuvitus rajana. Lasten synttäreillekin on tullut jo cake pops -tilauksia. Niitä odotellessa...

Jos näiden tekeminen kiinnostaa teitä, voisin jossain vaiheessa väkertää ohjettakin. Vaikka google kyllä löytää aiheesta paljon juttua.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Snickers-piirakka


Sisko kertoi syöneensä herkullista vaaleapohjaista piirakkaa, jonka päällä oli ollut kinuskia ja suolapähkinöitä. Se kuulostikin herkulliselta, joten ei kun leipomaan. Piirakka hävisi hetkessä, joten hyvältä maistui! Tein pyöreän piirakan seuraavalla ohjeella:

Pohja:

2 kananmunaa
2 dl sokeria
100 g rasvaa
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria


Vaahdota munat ja sokerit. Lisää sulatettu rasva sekä maito. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada voidellulle piirakkavuoalle ja paista 200 asteessa kypsäksi eli n.12 minuuttia.

Päälle "roiskitaan" kinuskia, jonka keittelin tuttuun tapaan:

1 dl kermaa
1 dl fariinisokeria

Ja sitten vain päälle suolapähkinöitä. Lisäsin vielä sulaa maitosuklaata päälle "sitomaan" pähkinät paremmin kiinni piirakkaan.

Tätä tulee tehtyä varmasti uudestaankin. Voisi kokeilla joskus tummallakin pohjalla.