maanantai 22. lokakuuta 2012

Pottukukko

Tänään tein ruoaksi pottukukkoa. Se on perinneruokaa, jota syödään ainakin Kainuussa ja johon minä olen tutustunut vasta avioitumisen myötä. Yleensä sen tekeminen on meillä miehen heiniä, mutta koska siihen varatut lihat olivat menossa vanhaksi ja mies oli töissä, täytyi minun tarttua toimeen. Ajattelin sitten samalla kuvailla työvaiheita tännekin asti. Vaikka taidan olla väärä ihminen neuvomaan muita tässä asiassa, koska olen tehnyt itse tätä vain muutamia kertoja... Tässäpä nyt kuitenkin.



Pohja/kuori:


 3dl      kylmää vettä
2 tl      suolaa
1         kananmuna
1/4 dl  öljyä
4 dl     vehnäjauhoja
> 5 dl  ruisjauhoja

Perunasiivuja 2-3 litraa
Keittolihoja tai kylkiviipaleita 500-800g
Suolaa


1. Perunat kuoritaan ja siivutetaan viipaleiksi.
2. Pohjan/kuoren ainekset sekoitetaan keskenään tasaiseksi taikinaksi.
3. Taikina kaulitaan reilusti ruisjauhoja käyttäen (ehkä puolen sentin paksuiseksi) levyksi. Ja pidetään kokoajan huoli siitä, että taikina ei tartu pöytään.
4. Taikinalevy taiteillaan nostamisen helpottamiseksi.





5. Taiteltu paketti nostetaan pellille leivinpaperin päälle ja avataan  täyttöä varten.
6. Pohjan päälle levitetään ensin lihoja.
7. Sitten vuorotellen pottu- ja lihasiivuja. Ja väleihin ripotellaan suolaa oman maun mukaan.
8. Lopuksi taitellaan taikinalevyllä koko komeus täysin umpeen.  (Ja kuten kuvasta huomaatte, se menee ainakin meillä välillä vähän palapeliksi.)




9. Kukko laitetaan uuniin ja paistetaan 225 asteessa n. 30 minuuttia.
10. Sitten kukko kääritään leivinpaperiin ja lopuksi folioon. (Meillä käytetään foliona yleensä sellaista vähän normaalia vahvempaa ja leveämpää alumiinifoliota.) Folioon kääritty kukko laitetaan vielä uuniin 175 asteeseen 45 minuutiksi.
11. Paistamisen jälkeen kukko leivinpaperi/foliokääreineen kääritään vielä pyyhkeen sisälle ja annetaan hautua 1-2 tuntia.
12. Valmis!


Pottukukko herkutellaan voinokareiden kera.


4 kommenttia:

  1. Ihan on uutta etelän ihmiselle mutta vaikuttaa maukkaalta elämykseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukasta on, mutta sen verran tuhtia evästä, ettei sitä ihan joka viikko ruoaksi tehdä...

      Poista
  2. 10 vuotta jo asunut Kainuussa ja täytyy sanoa, että uusi tuttavuus minullekin. Muita kukkoja olen kyllä maistanut, mutta en perunakukkoa. Onko hyvää? -Taina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten on mahdollista, ehkä et ole vielä tutustunut Kaenuulaismummoihin? Hyvää se on, enhän sitä muuten tekisikään... ;) Mitä enemmän lihaa (ja läskiä tulee lihan kyytipoikana ihan huomaamatta) ja mitä enemmän voita, sen parempaa...

      Poista