tiistai 30. elokuuta 2011

Leikkimökki

Tässä viimein lupaamani kuvat leikkimökistä. Mies rakensi, minä sisustin ja lapset sähläsivät ympärillä. Rakentamiseen upposi yllättävän paljon rahaa, joten mökki on sisustettu halvasti. Siihen ei montaa euroa ole oponnut. Muutama pikkujuttu mökistä vielä puuttuu, mutta en alkanut niitä enää odottelemaan. Olisi kuvat pian jääneet tältä kesältä. Oven tervetuloa-kylttiä, kirjahyllyä, ruokatarvikehyllyä, hellan nuppeja ja leikkimökin sääntötaulua lukuunottamatta on valmista. Tältä kesältä jäi tuparitkin pitämättä. Täytyy järjestää naapuruston lapsille kekkerit ensi kesänä, mikäli energiaa vain riittää.





































lauantai 27. elokuuta 2011

Omenapiirakkaa

Onko totta, että en ole vielä tätä herkkua tänne esitellyt? En ainakaan itse sitä löytänyt, joten tässäpä on. Toivottavasti en toista itseäni. Ohjeen olen joskus jostain blogista napannut ja tästä on tullut kyllä yksi omenareseptien lemppareista. Kannattaa kokeilla!





Ohje (pellilliseen, siihen pienempään):

4 kananmunaa
3 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
3 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilijasokeria
200 g sulaa rasvaa
2 dl piimää

Pinnalle:

omenaa ohuina lohkoina
kanelia
sokeria


Kaurakuorrutus:

100 g sulaa voita
2 dl kaurahiutaleita tms.
2 dl sokeria
4 rkl fariinisokeria
2 rkl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää yhdistetyt jauhot vuorotellen piimän ja jäähtyneen rasvan kanssa. Lado omenalohkot pellille levitetyn taikinan päälle, ripottele kanelia ja sokeria päälle. Valmista kaurakuorrutus: sulata rasva, lisää hiutaleet ja muut aineet, sekoita tasaiseksi ja levitä omenaviipaleiden päälle. Paista 200 asteessa n. 20-25 min. Tarjoa sellaisenaan tai esim. vanilijavaahdon kanssa.

perjantai 5. elokuuta 2011

Mustikkapiirakkaa, mansikkakakkua...




Tänä kesänä en ole juurikaan leiponut. Jospa innostus heräisi taas viilenevien ilmojen myötä. Tämän pyhäpiirakan tein kuitenkin ensimmäisistä lähimetsästä löytyneistä kypsistä mustikoista. Lapset kävivät ne isänsä kanssa piirakkaa varten poimimassa. Ohje on vanha ja tuttu, jota lapsuudenkodissakin paljon leivottiin marjalajia vaihdellen. Aina se maistuu yhtä hyvälle.

Pyhäpiirakka
(pyöreään piirakkavuokaan)

pohja:
150 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
0,5 tl leivijauhetta

täyte:
1 purkki kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria

paistetaan 200 astessa kypsäksi (ehkä 20-30 minuuttia...)







Omalta pieneltä mansikkamaalta saatiin tänä kesänä jo vähän satoakin. Parhaimpina päivinä marjoja tuli jo kaksi litraa. Ja eihän kesä ole kesä, jos ei edes yhtä mansikkakakkua leivo. Meidän perheessä ei kukaan välitä perinteisestä mansikkakermakakusta. Mutta tämä kakku maistuu hyvältä aina vaan. Ohjeen olen tainnut joskus anopilta napata. Se on helppo tehdä myös gluteenittomana. Tätä leivoin, kun Kehrä kävi kylässä miehensä ja parin lapsensa kanssa.

Mansikkakakku

pohja:
75 g sulaa voita
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kananmuna ja sokeri vatkataan vaahdoksi, lisätään joukkoon sula voi, johon on lisätty kaurahiutaleet. Lopuksi lisätään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Taikina levitetään pellille kulmittain kahdeksi ympyräksi tai vaihtoehtoisesti suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Kuvassa olevaan yksilöön tein taikinaan 1,5-kertaisena ja tein siitä kolme suunnilleen samankokoista levyä (yhden levyistä siis paistoin erikseen). Paistetaan 175 asteessa.

Väliin ja/tai päälle mansikkalohkoja ja kermaa. Joskus olen laittanut vähän suklaata tai kinuskikastikettakin ja esim. Daim-rakeet sopivat joukkoon hyvin. Herkullista!