tiistai 31. toukokuuta 2011

Kesän makua







Raparperipiirakka maistuu niin kesältä! Tämän herkullisen ohjeen sain viime kesänä työkaverilta. Hyvää on! Kannattaa kokeilla, vaikka ei yleensä kookoksen ystävä olisikaan.

Raparperipiirakka

100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa

Voi ja sokeri vaahdotetaan, kananmuna vatkataan joukkoon. Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja lisätään taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Taikina levitetään pyöreälle voidellulle ja jauhotetulle piirakkavuoalle.

Lisätään päälle raparperipalat. Paistetaan 175 asteessa n. 30 minuuttia.

Kuorrute:
50 g voita
1/2 dl sokeria
2 dl kookoshiutaleita

Lisätään kuorrute piirakan päälle ja jatketaan paistamista vielä n. 10-15 minuuttia, kunnes piirakka on saanut vähän väriä pintaan.

Nautiskele vanilijavaahdon tai jätskin kanssa. Nam!

Tein pienemmälle pellille (meiltä niitä löytyy ainakin kahta kokoa) ohjeen kaksinkertaisena ja kuorrutteen ohjeen 3-kertaisena. Kuorrute on niin hyvää, että ei haittaa, vaikka sitä on vähän reilustikin.





Keväisin minulle iskee aina kaiho muuttaa Etelä-Suomeen. Ihan siitä syystä, että kesä tulee sinne nopeammin. Mutta nyt täällä pohjoisessakin jo tuomet kukkii. Nättiä! Kyllä se kesä tulee tännekin. Kävin muutama päivä sitten nuoremman neidin kanssa pyöräilylenkillä ja taitettiin ohimennen yksi tuomen oksa keittiötä koristamaan. Olin niin iloinen, kun huomasin, että pikkuneitikin osaa jo polkea. Muutaman kilometrin lenkki meni jo ihan mukavasti, vaikka alkuun matkanteko pysähtyikin jokaisen kukan kohdalle. :)

torstai 26. toukokuuta 2011

Raitatakkeja

Löysinpäs viimein kadoksissa olleen ompelumotivaationi. Luulin taas, että se ei enää koskaan palaisikaan. Ompelukone on siis surissut viime viikkoina.

Ensin ompelin tarpeeseen kaksosille kesätakit. Neidille vähän pidemmän mallisen ja paremmin hameiden kanssa istuvan ja poitsulle pusakkamallisen. Kangas on Ikeasta. Kuvittelin alkujaan raidat vähän kapeimmiksi, mutta toimiihan nuo noinkin. Takeista tuli mieluisat käyttäjilleen ja myös minulle. Neitipieni itki kyllä katkerat itkut, kun annoin edellisestä punaisesta retrosydän-kesätakista tuomion: liian pieni. Onneksi uusi takki toi lohtua.
















Takkien kaveriksi tein kruunupipot. Poitsu suostui mannekiiniksi. (Ja kuten takista takaa huomaatte, ei raidat mene sieltä ihan kohdilleen. Se ei vaan kerrassaan onnistu, että ne joka puolelta kohtaisivat. Valitettavasti. Keskityin sitten etupuoleen.)

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Hampurilaista ja kakkua



Meillä herkutellaan itsetehdyillä hampurilaisilla ehkä pari kertaa kuukaudessa. Voittaa hesburgerit tms. mennen tullen.




Ja jos kerran uunia lämmittää, niin samallahan se on tehtävä jotain makeampaakin. Siskolta nappasin ohjeen, mutta vastoin ohjetta tein makeanhimoissani päälle kinuskikuorrutteen. Maistui herkulliselta näinkin, mutta seuraavan kerran taidan kokeilla suklaalla ja silloin, kun on tulossa vieraita...

Ohjeen copypastetin siskon blogista:

Suussa sulava
SUKLAAKAKKU

200g voita
1 taloussuklaalevy tai tummaa (70%) suklaata
2,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
1 rkl vahvaa kahvia

Voitele tasapohjainen kakkuvuoka hyvin tai vuoraa se leivinpaperilla. Sulata voi ja suklaa kattilassa, lisää sokeri seokseen lusikalla sekoittaen. Erota kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Lisää ensin keltuaiset yksitellen sulatetun voin ja suklaan joukkoon kattilaan, lisää sitten jauhot ja kahvi, sekoita lusikalla. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto varovasti hieman jäähtyneen suklaaseoksen joukkoon. Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 30-40 minuuttia. Kakku saa jäädä hieman pehmeäksi sisältä.

Anna kakun jäähtyä. Kumoa kakku ja koristele se suklaakuorrutuksella. Mikäli et halua suklaakuorrutusta, koristele tomusokerilla, pähkinöillä tai manteleilla.

Kuorrutus:

100g voita
1 taloussuklaalevy tai tummaa (70%) suklaata

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Jäähdytä hetki ja kuorruta kakku.

Voit tehdä kaksikerroksisen kakun tuplaamalla aineksien määrän ja laittaa kerroksien väliin suklaamoussea tai aprikoosihilloa.



Ja ei, ohjeeseen ei kuulunut leivinjauhe. Sen jouduin itse vielä varmistamaan. Valkuaisvaahto hoitanee sen roolin.

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Vappu












Meillä on tehty munkkeja ja simaa. Ja itketty sokerisormia.









Ensimmäistä kertaa kokeilin myös lihapiirakoiden tekoa samoilla tulilla munkkien kanssa. Ohjeen taikinaan nappasin Ullan blogista. Tosin laitoin taikinaan pelkästään hiivaleipäjauhoja. Leivoinkin ne vähän ohjeesta poikkeavalla tavalla. Pyörittelin taikinasta ensin "sämpylöitä" ja annoin kohota. Sitten kippasin sämpylän nurin ja taputtelin litteäksi, lisäsin täytteen ja puristelin sormilla kiinni. Hyvin pysyi kiinni paistonkin ajan. Täytettä jäi ja seuraavana päivänä tein lihapiirakoita jo vähän lisää. Niiiin herkullisia! Kuori oli tuoreena mukavan rapsakka. Näitä teen varmasti uudelleenkin. Tosin tämäkään herkku ei taida kuulua kovin terveellisiin ruokiin, mutta saahan sitä joskus herkutella...







Vappunauhaa kartongista.





Meidän lasten ensimmäiset foliopallot. Näistä jäin itse lapsena paitsi, joten olin nyt melkein yhtä innoissani kuin he.




Vappupallo pysyy vasurissakin. ♥





Mitä 6-vuotias ostaa omilla rahoillaan? Kukkien siemeniä, tietenkin. Toivon niin, että nämä joskus kukkisivat.