perjantai 5. elokuuta 2011

Mustikkapiirakkaa, mansikkakakkua...




Tänä kesänä en ole juurikaan leiponut. Jospa innostus heräisi taas viilenevien ilmojen myötä. Tämän pyhäpiirakan tein kuitenkin ensimmäisistä lähimetsästä löytyneistä kypsistä mustikoista. Lapset kävivät ne isänsä kanssa piirakkaa varten poimimassa. Ohje on vanha ja tuttu, jota lapsuudenkodissakin paljon leivottiin marjalajia vaihdellen. Aina se maistuu yhtä hyvälle.

Pyhäpiirakka
(pyöreään piirakkavuokaan)

pohja:
150 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
0,5 tl leivijauhetta

täyte:
1 purkki kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria

paistetaan 200 astessa kypsäksi (ehkä 20-30 minuuttia...)







Omalta pieneltä mansikkamaalta saatiin tänä kesänä jo vähän satoakin. Parhaimpina päivinä marjoja tuli jo kaksi litraa. Ja eihän kesä ole kesä, jos ei edes yhtä mansikkakakkua leivo. Meidän perheessä ei kukaan välitä perinteisestä mansikkakermakakusta. Mutta tämä kakku maistuu hyvältä aina vaan. Ohjeen olen tainnut joskus anopilta napata. Se on helppo tehdä myös gluteenittomana. Tätä leivoin, kun Kehrä kävi kylässä miehensä ja parin lapsensa kanssa.

Mansikkakakku

pohja:
75 g sulaa voita
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kananmuna ja sokeri vatkataan vaahdoksi, lisätään joukkoon sula voi, johon on lisätty kaurahiutaleet. Lopuksi lisätään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Taikina levitetään pellille kulmittain kahdeksi ympyräksi tai vaihtoehtoisesti suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Kuvassa olevaan yksilöön tein taikinaan 1,5-kertaisena ja tein siitä kolme suunnilleen samankokoista levyä (yhden levyistä siis paistoin erikseen). Paistetaan 175 asteessa.

Väliin ja/tai päälle mansikkalohkoja ja kermaa. Joskus olen laittanut vähän suklaata tai kinuskikastikettakin ja esim. Daim-rakeet sopivat joukkoon hyvin. Herkullista!

6 kommenttia:

  1. Meillä on mustikat poimimatta ja saa nähdä jääkö myös. Mukava niitä ois vaan saada pakkaseen. Sulla on aina kivasti koristeltu nuo kakut:)

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä mansikkakakkua! Mansikkakakut on kesän parhaita juttuja, aina yhtä ihania.

    Ja hauska tuo pyhäpiirakan ohje. Meillä tuota samaa on syöty Mamman marjapiirakan nimellä. Jokin aika sitten tuosta ohjeesta oli Hesarissa juttu: se on oikein maankuulu ja perinteikäs piirakka.

    VastaaPoista
  3. Mansikkakakku oli täydellistä, Kiitos! :)

    VastaaPoista
  4. Heippa. tutunkuuloinen mustikkapiirakanohje. Aj aina yhtä hyvää. Täytteeseen ei kait tule leivinjauhetta. Olisko vaniljasokeri sen tilalla parempi?

    VastaaPoista
  5. Oops, korjasin ohjeen. Kiitos huomautuksesta!

    VastaaPoista
  6. Kesällä ei tosiaan tuu leivottua kuin pakolliset ja nekin helpoimman kaavan mukaan yleensä :) Syksyn tullen on paljon mukavampi taas leipoa!

    VastaaPoista